abstractright abstractright
Uutiset

Innovatiivisia ideoita ja uusimpia trendejä Euroopasta

Tämän vuoden aikana on järjestetty viisi opintomatkaa, joissa on asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa tutustuttu monipuolisesti mm. kaupunkisuunnitteluun, kaupan hankkeisiin, asumisen trendeihin ja tietunneleihin eri puolilla Eurooppaa.

Kuva: Kauppakeskus Liverpool ONE

PoPa-projekti (Pohjois-Pasilan kehittäminen) teki helmikuussa matkan Liverpooliin ja Lontooseen tutustumaan uusimpiin kauppakeskuksiin. Liverpoolissa tutustumiskohde oli vuonna 2008 valmistunut Liverpool ONE, joka on rakennettu aivan kaupungin keskustaan. Se on Englannin suurin (170.000 kem2) ulkotilaan perustuva kauppakeskus. Se muodostuu kävelykaduista (parhaimmillaan kolmessa kerroksessa), joihin liiketilat aukeavat. Ulkotilojen käyttö kauppakeskuksissa oli yksi matkan teemoista.

Lontoossa tutustuimme Westfieldin kauppakeskuksiin Shepherd’s Bushissa ja Stratfordissa. Jälkimmäinen valmistui syksyllä 2011 Olympiakylän viereen. Molemmat perustuvat sekä lämpimään galleriaan että ulkona olevaan kävelykatuun. Muut kohteet olivat St. Paulin tuomiokirkon viereen rakennettu Jean Nouvelin suunnittelema One New Change ja Wembleyn stadionin viereen juuri valmistunut London Designer Outlet.

Ekologisuutta ja ennakkoluulotonta arkkitehtuuria Lyonissa

2014_Lyon_Confluence_560x320 Kalasatama-projektin perinteinen opintomatka tehtiin toukokuussa Lyoniin. Matkan pääkohde oli la Confluencen alue. Se on keskustan jatkeena oleva noin 150 ha suuruinen entinen teollisuus-, varasto- ja tukkutorialue, joka rakennetaan asuin- ja toimistoalueeksi. Alueelle tulee yhteensä noin 16 000 asukasta ja 25 000 työpaikkaa. Työt aloitettiin vuonna 2003 ja noin puolet alueesta on lähes valmis. Alueen rakentamisessa painotetaan ekologisuutta ja ennakkoluulotonta arkkitehtuuria. Alueen joukkoliikenne perustuu uuteen raitiotielinjaan.

Matkan muita tutustumiskohteita olivat mm. Lyonin kaupunkiseudun kaupunkisuunnittelu, Lyonin keskustan aukiot ja niiden alle rakennetut pysäköintilaitokset sekä kauppahalli Les Halles Lyon Paul Bocuse.
Kuva: Lyon, Confluencen aloituskorttelit

Kaupunkisuunnittelua Hollannissa

2014_Rotterdamin_aseman_pyoraparkin_sisaankaynti_560x320Siton perinteinen kaupunkisuunnittelun opintomatka tehtiin syyskuussa Hollantiin. Uusi kaupunkisuunnittelu, arkkitehtuuri ja pyöräily olivat matkan pääteemat. Rotterdamissa hotellimme oli hollantilaisen OMA arkkitehtien suunnittelemassa hiljattain valmistuneessa kolmen tornin De Rotterdam kompleksissa. Vierailimme OMAn toimistossa ja tutustuimme juuri valmistuvaan kauppahalliin, joka muodostuu 11-kerroksisen kaarevan asuintalon sisälle sekä uudistettuun päärautatieasemaan ja sen huippuhienoon pyöräpysäköintiin.

Haagissa arkkitehti Marja Straver-Nevalainen esitteli keskustan uudistamista, joka sisältää mm. rautatietunnelin, sen päällä olevan kaksitasoisen pysäköintilaitoksen ja niiden päällä olevan kävelykadun. Pyöräilyasiantuntija Erik Tetteroo kertoi pyöräilypolitiikasta ja pyöräilyn kehittämisestä Hollannissa sekä esitteli pyöräilyjärjestelyjä Haagin keskustassa.

Almeressa tutustuimme kaupungin uuteen keskustaan, jonka yleissuunnitelman on laatinut OMA. Keskustan eri rakennusten suunnittelussa on käytetty monia tunnettuja kansainvälisiä arkkitehtejä. Tutustuimme myös Almeren Poortin alueella olevaan Homeruskortteliin, jonne saa vapaasti toteuttaa erityylisiä kaupunkivilloja sekä De Realitet alueeseen, jonne on rakennettu alun perin tilapäiseksi tarkoitettuja ihanneasuntoja, jotka jäävät erikoisuutensa vuoksi pysyviksi.

Amsterdamissa vierailimme keinosaarelle rakennetussa IJburgin kaupunginosassa. Vierailimme myös Bentham Crouwell arkkitehtitoimistossa, joka oli vastannut Rotterdamin keskusrautatieaseman ja Stedejlik museon kylpyammetta muistuttavan laajennusosan suunnittelusta. Matkan viimeisenä tutustumiskohteena kaiken uuden huippuarkkitehtuurin jälkeen oli Amsterdam Noordin alue, jossa vanhaa sataman varastoaluetta on otettu mielenkiintoisella tavalla tilapäiskäyttöön luoville toiminnoille.
Kuva: Rotterdamin aseman pyöräparkin sisäänkäynti

Asumisen trendejä Kööpenhaminassa

2014_Kopis_Kahdeksikkotalo_Orestadissa_560x320Syyskuussa perehdyimme asumisen trendeihin YIT:n kanssa Kööpenhaminassa arkkitehtitoimisto BIGin vieraina. Tutustuimme heidän suunnittelemiinsa asuintaloihin Örestadissa. Kaikki kohteet (8-House, VM Houses ja The Mountain) edustivat uudenlaista ajattelua ja näyttävää arkkitehtuuria. Kustannuksiltaan ne kuitenkin edustivat aivan normaalia tuotantoa. Tutustuimme myös BIGin suunnittelemiin kaupunkiympäristön laatua ja asumisviihtyisyyttä lisäävinä kohteita sataman uimalaan ja Superkilen puistoon. Vierailimme Öretsadia ja entisiä satama-alueita kehittävässä organisaatiossa By og Havn sekä Kööpenhaminan keskustan kalleimpien asuintalojen työmaalla Krøyser Pladsilla.
Kuva: Kahdeksikkotalo Örestadissa

Teitä ja tunneleita Saksassa ja Ranskassa

2014_vt12_Croix-Rousse_tunneli_Lyon_560x320Vt 12 Lahden eteläisen ohikulkutien-projekti teki opintomatkan Müncheniin ja Lyoniin lokakuussa. Münchenissä tutustuimme keskustan keskimmäisen kehätien (Mittlerer Ring) suunnitteluun ja rakentamiseen. Pääsimme tutustumaan sisustusvaiheessa olevaan Richard Strau? -tunneliin. Münchenin lounaspaikaksi oli valittu sopivasti upea BMW Weldt, jonka on suunnitellut itävaltalainen arkkitehtitoimisto Coop Himmelb(l)au. Lyonissa tutustuimme valtakunnallista liikennettä palvelevaan itäiseen ohikulkutiehen (Rocade Est) sekä kaupungin sisäistä liikennettä palvelevan kehän (Boulevard Pheripherique Nord) tunneleihin. Kävimme myös katsomassa todella mielenkiintoista uutuutta eli 1,8 km pitkää Croix-Rousse tunnelia, joka palvelee vain pyöräilyä, jalankulkua ja bussiliikennettä. Tunneleiden ja kehäteiden lisäksi tutustuimme Lyonissa Gare de Vaise matkakeskukseen, keskustan pysäköintilaitoksiin ja Confluencen alueen kehittämiseen.
Kuva: Croix-Rousse –tunneli Lyonissa

Teksti: Seppo Karppinen