abstractright abstractright
Uutiset

Räätälöityjä opintomatkoja asiakkaiden toiveisiin

Sito järjestää perinteisen jokavuotisen kaupunkisuunnittelumatkan lisäksi joka vuosi opintomatkoja myös asiakkaiden toiveiden mukaan. Tänä vuonna järjestettiin kolme matkaa tamperelaisille ryhmille.

Tampereen Tulli Team Lontoossa

Maalis-huhtikuun vaihteessa tehtiin Tampereen Tulli Teamin kanssa opintomatka Lontooseen. Matkalla oli mukana Tullin alueen kiinteistönomistajia, toimijoita ja kaupungin edustajia. Matkan aiheita olivat mm. vanhojen varasto- ja teollisuusalueiden uusiokäyttö ja väliaikainen kaupunki. Matkalla tutustuttiin King’s Crossin aseman ja entisen ratapiha-alueen kehittämiseen. Alueesta rakentuu merkittävä asuin-, työpaikka ja opiskelualue uudistetun aseman ympäristöön vanhaa rakennuskantaa osin säilyttäen.

Matkalla tutustuttiin myös Camden Lock Marketiin, jossa väliaikaiseksi tarkoitetusta kirpputoritoiminnasta on muodostunut pysyvää ja yksi kaupungin vetovoimaisimmista matkailukohteista. Muita matkan kohteita olivat mm. Borough Market, joka on erinomainen esimerkki siltojen alustan epämääräisen tilan hyödyntämisestä, kauppakeskus BOXPARK Shoreditch, joka muodostuu 61 kontista sekä Shard, joka on 310 m korkea pilvenpiirtäjä.

Matkalla vierailtiin kolmessa arkkitehtitoimistossa. JTP:ssä esiteltiin Battersea Power Stationin alueen kehittämisen periaatteista laadittua ohjetta (The Placebook). Allies and Morrisonin arkkitehti Peter Bishop piti mielenkiintoisen esityksen aiheesta Contemporary City. Foster & Partnersilla arkkitehti Andy Bow esitteli Battersea Power Stationin alueen toisen vaiheen toteutussuunnitelmia ja Toby Blunt toimiston toimintaa yleisemmin. Vierailu maailmankuulussa toimistossa oli mieleenpainuva.

Kings_Cross_asema_8536_520pxUudistettu King’s Crossin asema

 

 

 

 

 

Tampereen kauppakamarin aluesuunnittelu- ja liikennevaliokunta Münchenissä

Valiokunnan matkan kohteiksi valittiin Tampereen kehittämisen kannalta kiinnostavia esimerkkejä. Ensimmäiseksi vierailtiin arkkitehtitoimisto Herzog & de Meuronin suunnittelemassa 75.000 katsojapaikan Allianz Areenassa. Sen läheisyydessä on kaksi metroasemaa ja noin 11.000 autopaikan pysäköintilaitos. Areenan jälkeen tutustuttiin Olympia puistoon, jonka 40 vuotta vanha kattorakennelma on edelleen vaikuttava.

Toisen päivän tutustumiskohteita olivat keskustakehän (Mittlerer Ring) uusimmat tunneliosuudet sekä niiden päälle rakennettu puisto. Pääosin 2+2 kaistaisen kehätien liikennemäärä on noin 150.000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Tutustumiskohteena oli myös entisen messualueen paikalle rakennettu, arkkitehtuurikilpailun tuloksena syntynyt Theriesenhöhe. Osa alueesta oli rakennettu radan päälle. Alue oli mittakaavaltaan miellyttävä ja hyvin rauhallinen. Koska Mynchen on autokaupunki, tutustuimme myös Coop Himmelb(l)aun suunnittelemaan BMW Weltiin. Valmiit autot luovutetaan asiakkaille tyylikkäästi. Tärkeänä kokemuskohteena oli myös Mynchenin laaja ja elävä kävelykeskusta.

Mynchen_BMV_4021_520pxMynchen: Valmiiden autojen luovutus tapahtuu tyylikkäissä puitteissa BMW Weltissä

 

 

 

 

Tampereen Hiedanrantaan mallia Hampurista, Amsterdamista ja Lyonista

Tampereelle ollaan kehittämässä uutta Hiedanrannan kaupunginosaa Lielahden ympäristöön Näsijärven rantaan. Kävimme Hiedanrannan kehittäjien kanssa tutustumassa eri tyyppisiin rakenteilla oleviin uusiin kaupunginosiin Keski-Euroopassa. Hampurissa tutustumiskohteena oli vanhan satama-alueelle rakennettava HafenCity. Alueella kiinnitti huomiota rakentamisen korkea laatu, josta pidettiin huolta korkeiden laatuvaatimusten ja suunnittelukilpailujen avulla. Alueen kaupalliset palvelut sijoittuvat perinteisen kävelykadun varrelle kauppakeskuksen sijasta.

Amsterdamissa tutustumiskohteena oli keinosaarille rakennettu Ijburg, joka oli kytketty keskustaan raitiovaunuyhteyden avulla. Rakennuskanta sisälsi perinteisten talotyyppien lisäksi kelluvia taloja. Mielenkiintoisimmat katunäkymät olivat alueella, jonne sai rakentaa mielensä mukaisia town houseja.

Lyonissa tutustumiskohteena oli entiselle teollisuus-, varasto- ja tukkukauppa-alueelle rakentuva Confluencen alue. Uusi raitiotielinja kytkee sen keskustaan ja suureen työpaikka-alueeseen. Alueella panostettiin ympäristöystävällisyyteen ja arkkitehtuurin laatuun. Ensimmäinen vaiheen ilme olikin arkkitehtuuriltaan värikäs ja aika rohkea. Toisen vaiheen rakentaminen on aloitettu. Sen yleissuunnitelman on laatinut arkkitehtitoimisto Herzog & de Meuron.

Amsterdam_Townhouse_4345_520pxAmsterdam: Townhouse katu Amsterdamin Ijburgissa