abstractright abstractright
Uutiset

Meripaviljonki sai Rakentamisen Ruusun

Helsingin rakennuslautakunnan vuotuinen tunnustuspalkinto, Rakentamisen Ruusu on tunnustus poikkeuksellisen laadukkaasta rakennettuun ympäristöön liittyvästä työstä. Tänä vuonna Ruusut saivat OP:n uusi toimitalo Vallilassa ja Meripaviljonki Hakaniemessä. Rakentamisen Ruusu jaettiin kuluvan vuoden tammikuussa jo 21. kerran.

Tänä vuonna Ruusulla palkitut kohteet edustavat juuri nyt hyvin ajankohtaista täydennysrakentamista. Helsingin rakennuslautakunnan palkintoraadin mukaan Meripaviljonki toteuttaa ansiokkaasti Helsingin merellisyyden politiikkaa. Se rikastaa Siltasaaren historiallisesti arvokasta kaupunkikuvaa ja säestää Ympyrätalon pyöreää muotoa. Rakennus vastaa Helsingin kaupungin ranta-alueiden aktivoimisen tavoitteeseen. Rakennuksen julkisivujen haasteellinen muotokieli on tuottanut lukuisan määrän detaljeja, joihin suunnittelija ja rakentajat ovat paneutuneet tuloksellisesti. Rakennusteknisesti ainutlaatuisen kohteen suunnittelu ja toteutus ovat myös edellyttäneet eri osapuolilta uskallusta ja luovuutta.

Hartaasti odotettu ja suunniteltu

Eläintarhanlahdella kelluva ravintola Meripaviljonki kuuluu niihin arkkitehtonisesti näyttäviin kohteisiin, joista voidaan hyvällä syyllä sanoa, että hyvää on kannattanut odottaa.

Helsingin työväenyhdistys ryhtyi puuhaamaan kelluvaa ravintolaa Siltasaareen jo jo toistakymmentä vuotta sitten. Poliittisesti päätös oli vaikea saada aikaan ja asia ratkesikin vasta oikeudessa vuonna 2008. Niinpä Meripaviljongin haastava pohjarakennesuunnittelukin aloitettiin jo Fundatecissa Oy:ssä vuonna 2009, joka sittemmin fuusioitui osaksi Sitoa. Suunnittelusta vastasi johtava konsultti Aku Varsamäen johdolla mm. pohjarakennesuunnittelija Jarmo Rajaniemi.

Suomalaiseksi ravintolarakennukseksi Meripaviljonki on poikkeuksellinen. Vaikka se itse asiassa sijaitsee miltei kiinni rannassa, se kuitenkin kelluu täysin veden päällä, pohjaan ankkuroidun aisaston varassa. Jarmo Rajaniemi kuvaa sen runkorakennetta kahdeksi laivaksi, jotka uitettiin paikalle ja paikalla kiinnitettiin toisiinsa. Kerrosalaltaan Meripaviljonki on 400 m2, painaa noin 400 tonnia ja sen pohja on n. 2,5 m pinnan alapuolella. Noin sadan neliön kokoisen tekniset tilat, kuten sähkökeskus, iv-konehuone, jätevesipumppaamo ja lämmönjakohuone, sijaitsevat rungon sisällä.

Ravintola on liitetty kaukolämmön, veden, viemärin ja sähkön osalta normaaleihin kaupungin verkostoihin.

Mielenkiintoinen suunnitteluhanke

Poikkeuksellisen ravintolarakennuksen pohjarakennussuunnittelukin oli tavanomaisesta poikkeava. Rakenteiden kuljetusreitit oli selvitettävä, mikä edellytti pohjan luotausta ja silta-aukon sutkimusta. Pohjan ruoppaussuunnitelmaa varten oli selvitettävä, miten pilaantunutta pohjasedimentti oli ja tutkimuksen ohjaus kuului myös pohjarakennesuunnittelutyöhön.

Kun aikaa kuluu, muutoksiinkin on enemmän mahdollisuuksia. Suunnittelutyön kuluessa rakennuksen runko vaihtui betonista teräkseksi ja tietysti ruoppaustarpeet sen mukana.

Siton suunnittelu-urakkaan kuului myös rantarakenteiden tuentatyypin sekä kelluvan ravintolan ankkuroinnin kiinnityspisteiden rakenteiden suunnittelu. – Alkuperäisen rakenteen ankkuroinnissa oli useita vaihtoehtoja.  – Alun perin rakenne oli tarkoitus tukea kettingeillä kuuteen pisteeseen. Liikkeiden minimoimiseksi päädyimme kuitenkin kahteen paalupukkiin, joihin Meripaviljonki kiinnitettiin teräsaisoilla. Tämä vaihtoehto sallii liikkumisen ylös ja alaspäin sekä pienen keinumisen. Ketjuilla liikettä olisi tapahtunut joka suuntaan, Jarmo Rajaniemi kertoo.

Rajaniemen mukaan yksi vaihtoehto olisi ollut upottaa riittävän jäykät porapaalut kulmissa suoraan kallioon. Se olisi kuitenkin sallinut vain liikkeet ylös ja alas. – Tavoitteena oli, että rakenteen tulee hieman keinua aalloilla, Jarmo Rajaniemi muistelee.

Se tuo oman tunnelmansa merelliseen ravintolaan!

Meripaviljongin arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto Freese Oy ja pääurakoinnista Europlan Engineering Oy.

Teksti: Dakota Lavento