abstractright abstractright
Uutiset

Sitolle voitto Valossa-valaistussuunnittelukilpailussa

Siton valosuunnittelijoiden upea kilpailuehdotus ”Kylmästä lämpimään” voitti yhden Senaatti-kiinteistöjen Valossa-valaistussuunnittelukilpailun pääpalkinnoista.

Yksinkertainen on kaunista

Suvi Saastamoisen, Niina Merosen, Martti Paakkisen ja Mikko Rikalan kokonaisvaltainen ehdotus on hieno ja ainutlaatuinen ratkaisu kahden erityyppisen, mutta samassa korttelissa sijaitsevan museorakennuksen yhdistämiseksi toisiinsa valaistuksen keinoin.

Senaatti-kiinteistöt haluaa Valossa-valaistussuunnittelukilpailulla juhlistaa Suomen valtion 100-vuotista itsenäisyyttä. Tarkoituksena on juhlavuoden kunniaksi mutta pysyvästi valaista Kansallismuseo, Oopperatalo, Pasilan virastokeskus sekä Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo valotaiteen keinoin.

Jokaiselle kohteelle etsittiin voittajaa, joka palkittiin 10 000 eurolla. Kilpailuaika alkoi kesäkuun alussa ja päättyi 9. syyskuuta. Yhteensä ehdotuksia saapui 38.

Haastavin ja innostavin

Varmasti haastavin kohde suunnitella oli kahden museon kokonaisuus Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo ja juuri siksi se Suvi Saastamoisen mukaan sitolaista suunnittelijaryhmää kiinnostikin. Näyttävät rakennukset ovat jo pitkään kaivanneet julkisivuilleen korostavaa ja houkuttelevaa valaistusta. – Erityisesti pimeään vuodeaikaan ja iltaisin, jolloin houkuttelevalla valaistuksella on suuri merkitys ja museossa on paljon vierailijoita, Designmuseon johtaja Jukka Savolainen kertoo.

Hänen mukaansa museossa oli jo mietittykin julkisivun valaistusratkaisuja ja nyt voittajaehdotuksen toteutusta odotetaan innolla.

Historiallisesti ja arkkitehtuuriltaan merkittävät Designmuseo ja Arkkitehtuurimuseo sijaitsevat samassa korttelissa ja tarkoitus on johdattaa kävijät luontevasti valon avulla museosta toiseen. Valaistuskonseptilla korostetaan rakennusten yksilöllistä ainutlaatuisuutta ja toisaalta korttelin yhtenäisyyttä ja sidettä rakennusten välillä.

–Ehdotuksessa korttelia ympäröivälle jalkakäytävälle luodaan ”valomatto”, jossa valon värilämpötila liukuu hienovaraisesti lämpimästä sävystä viileään sävyyn. Valitut sävyt korostavat arvorakennusten värisävyjä; lämmin punatiilinen Designmuseo ja viileä, kirkas, vaaleaksi rapattu Arkkitehtuurimuseo, Suvi Saastamoinen kuvaa.

Valomatto ja valopesu

Valomatto ja sen hienovaraisesti muuttuva valon väri toimii eräänlaisena suurena, valaistukseen integroituna opasteena, joka vie kulkijan miltei huomaamatta korttelin puolelta toiselle – Korkeavuorenkadulta Arkkitehtuurimuseolle. Kulkijat muodostavan maton pintaan mielenkiintoinen värien ja varjojen leikin.

Valomaton tyyliin myös museoiden julkisivut valaistaan eri värilämpötiloilla. Julkisivuvalaistus on yksinkertainen rakennusten päätyjulkisivuja korostava, mutta myös valomaton ideaa täydentävä valopesu.

Ainutlaatuinen ja hienovarainen

Kilpailun palkintolautakunnan mukaan kokonaisvaltainen ”Kylmästä lämpimään” sitoo korttelin miellyttävällä tavalla yhteen ja erottaa sen ympäristöstä. Vastaavaa valoteosta ei ole toteutettu Helsingissä koskaan aiemmin. Lautakunta piti ehdotuksen yksinkertaisuudesta ja koska se edustaa viimeisintä teknologiaa, muutoksia on tulevaisuudessa helppo tehdä.

Voittajaehdotuksen hienovaraisuutta arvosti myös palkintolautakunnan jäsen johtaja Juulia Kauste Arkkitehtuurimuseosta. – Meillä museossa näyttelyt vaihtuvat. Valaistuksen on hyvä olla puhdas ja yksinkertainen.

Edessä jatkokehitysvaihe

Voittoisan ”Kylmästä lämpimään” -kilpailuehdotuksen suunnittelutiimi on sitolaiseen tapaan hyvin monialainen: siitä löytyy maisema-arkkitehtuurin, valaistussuunnittelun ja teollisen muotoilun sekä kaupunkimuotoilun osaamista.

–Sitosta löytyy haasteeseen kuin haasteeseen asiantunteva joukko, joka pystyy ratkaisemaan annetut tehtävät uusilla ideoilla. Kun ehdotuksemme jatkosuunnittelu aloitetaan Senaatin kanssa ja tiimiimme kytketään Siton valaistuksen virtuaalisuunnittelijat, kasassa on taatusti Suomen osaavin ja luovin valaistusryhmä, Mikko Rikala hehkuttaa tyytyväisenä.

Senaatti-kiinteistöt pyrkii toteuttamaan mahdollisimman monen valaistuskohteista ja niiden tulisi olla valmiina hyvissä ajoin ensi vuonna ennen itsenäisyyspäivää.

Teksti Dakota Lavento

palkitut3_800x500

Voittajien on helppo hymyillä. Kuvassa vasemmalta oikealle Mikko Rikala, Niina Meronen, Suvi Saastamoinen ja Martti Paakkinen