abstractright abstractright
Uutiset

Mokšat vihittiin käyttöön MM-Lahdessa

Sito ja Tehomet lanseerasivat yhteistyössä Lahden kaupungin kanssa aivan uudenlaisen katukalusteen prototyypin Mokšan. Ensimmäiset kirkasvalohoitoa antavat Mokšat löytyvät Lahden torin naapurista MM-kisojen ajan aina maaliskuun viidenteen päivään sakka.

MM-kisojen ajan Mokšat ovat niin lahtelaisten kuin kisaturistienkin ihailtavana Mariankadulla. Kirkasvalohoitoa antavat katukalusteet otettiin virallisesti käyttöön ensimmäisen kisaviikon perjantaina. Toisen Mokšaista vihki käyttöön Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta ja toisen ympäristöjohtaja Saara Vauramo.

Mokšien sijainti aivan Lahden sydämessä, torin vieressä ja Mariankadun alkupäässä, lahtelaisille rakkaan Hakkapeliittain paluu –patsaan kupeessa on erinomainen. Mokšat eivät voi jäädä huomiotta. Ne vetävät jo itsessään kiinnostuneita puoleensa. Kun paikalla on myös pienimuotoinen juhla makkaroineen, maisseineen sekä kuumine mehuineen, ei ihme, että ympärillä on pian iloinen joukko ohikulkijoita.

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta näyttää syystäkin hyvin tyytyväiseltä. – Juuri tällaisia innovatiivisia ratkaisuja kaupunkiin tarvitaan lisää, hän sanoo.

Mokšat edustavatkin erittäin hyvin paitsi innovatiivisuutta, myös paikallisuutta nimenomaan Lahteen kehitettynä.

Innovaatiokilpailun voittaja

Mokša palkittiin ensimmäisellä palkinnolla Lahden kaupungin, Lahden Energian, LADECin sekä SenCity-hankkeen keväällä 2016 järjestämässä innovaatiokilpailussa. Siton kaupunkimuotoilutyöryhmä Simo Lahtinen, Suvi Saastamoinen ja Mikko Rikala saivat Mokšallaan syksyllä 2016 myös Ornamon muotoiluapurahan.

Mokša syntyi Siton ympäristö-, valaistus-, ja muotoiluosaamista yhdistämällä. Siton muotoilujohtaja Mikko Rikala kertoo, että lähtökohtana suunnittelussa oli nimenomaan lahtelaisuus ja lahtelaisen kaupunkitilan henki. Lahden kaupunki on tunnettu puu-brändistään ja muotoiluajattelun sisäistämisestä.

– Niinpä Mokšassa yhdistyykin mielestämme lahtelaisuus, kaupungistuminen, osallistaminen, kaupunkimuotoilu, innovatiivinen tuotemuotoilu ja kuntalaisten hyvinvointi, Mikko Rikala sanoo.

Kaluste, veistos, valohoitopiste – ja myös jotakin muuta

Mutta mikä Mokša sitten on? Aivan uudenlainen katukaluste ei riitä sitä kuvaamaan alkuunkaan. Useampikaan kuva ei oikeastaan tee sille oikeutta. Mokša on käytävä kokemassa itse. Mielellään vielä useampaan otteeseen. Se on aivan omanlaisensa harmaana, pilvisenä tai sateisena päivänä, tai ennen auringon nousua, jolloin päivänvaloa mukailevasta kirkasvalosta saa oikeasti hyötyä. Nappia painamalla valon määrää voi säätää. Katto suojaa vähän ikävämmältäkin tihkulta, jos sellaista taivaalta sattuisi tulemaan.

Aivan toisenlainen Mokša on iltapimeällä, kun sen kirkasvalo loistaa pitkälle ja saa rakennelman vaikuttamaan satumaiselta. Mielikuvituksen voimin sen voi kuvitella nousevan lentoon ja kuljettavan kyydissä istujan huimiin seikkailuihin.

Kirkkaalla päivänvalolla Mokša tarjoaa paikan levätä ostosmatkalla ja ihailla sen hienostunutta, funktionaalista muotokieltä. Puuta ja terästä yhdistelevä muotoilu on eleettömän kaunis ja soveltuu erityisen hyvin Sibelius-talostaan kuuluun Lahden kaupunkiin.

Mokša on erilainen, näyttävä, kiinnostava, piristävä.

Palautetta kaivataan

Mikko Rikala toivoo, että käyttäjät ehtivät ottaa Mokšat omakseen. – Onkin mukava kuulla palautetta lahtelaisilta muunmuassa Lahden kaupungin ja sen lähikuntien asukkaille koostuvan tuotekehityspaneelin Lahen D:n kautta, hän sanoo.

Mokšat ovat nähtävillä ja koettavissa Lahden torin nurkilla osoitteessa Mariankatu 21 Lahden MM-kisojen ajan aina sunnuntaihin 5. maaliskuuta saakka.

Lahden kaupungin ympäristöjohtaja Saara Vauramo näkisi Mokšia myöhemmin mielellään Satamassa Vesijärven rannassa, missä niille olisi sopiva paikka ja minne ne sopisivat mainiosti.

Teksti: Dakota Lavento

Mikko Rikala ja Saara Vauramo vihkivät käyttöön toisen Mokšan ja Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta ja Siton Lahden aluejohtaja Jani Lepistö vihkivät käyttöön toisen Mariankadun Mokšista