abstractright abstractright
Uutiset

Valovoima voittoisana – HEVI 24 Design Sprint loi uusia ideoita

Sitowisen Metropolian muotoiluopiskelijoille järjestämässä ­­– HEVi 24, Helsinki – Espoo– Vantaa – Innovaatiot. 24h Design Sprint –kilpailu keräsi opiskelijajoukkueet kehittämään pääkaupunkiseudun elinvoimaisuutta ja vetovoimaisuutta.

Syyskuun puolivälissä Helsinki Design Weekin yhteydessä järjestetty 24h Design Sprint on kolmannen vuosikurssin muotoiluopiskelijoille tarkoitettu kilpailu, joka järjestettiin tänä vuonna jo toisen kerran. Viime vuonna kilpailun voitti Metropolian ja Aallon muotoiluopiskelijoiden yhteisjoukkueen ehdotus Helsingin Kauppatorin lauttaliikenteen kehittämiseksi.

Tänä vuonna kilpailuun osallistui viisi opiskelijajoukkuetta Metropoliasta ja tehtävänantona oli miettiä laveasti keinoja kehittä Helsingin, Espoon ja Vantaan elinvoimaisuutta ja pääkaupunkiseudun vetovoimaa. – Tarkoituksena oli löytää nimenomaan kaupunkimuotoilun keinoin hyödynnettäviä ideoita ja joita kaikki kaupungit voisivat hyötyä, Sitowisen muotoilujohtaja Mikko Rikala kertoo.

Kilpailun arvovaltaiseen tuomaristoon kuuluivat kaupunkien elinkeinojohtajat Marja-Leena Rinkineva Helsingistä, Tuula Antola Espoosta, Jose Valanta Vantaalta sekä Helsingin muotoilujohtaja Anne Stenros.

Omaperäisiä ehdotuksia 24 tunnissa

Kullakin 3-6 opiskelijan joukkueella oli 24 tuntia aikaa kehittää oma ehdotuksensa, jonka he sitten saivat esitellä tuomaristolle. Tuomaristo pisteytti ehdotukset vapaamuotoisen keskustelun jälkeen. Voittajaksi valikoitui Heidi Ollikaisen, Stiina Ruusuvuoren, Eetu Heikkisen ja Miikka Siekkisen Valovoima. Kunniamaininta meni Huudit-sovelluksen suunnitelleelle ryhmälle.

Vaikka selkeästi kaikkien pääkaupunkiseudun kaupunkien elinvoimaisuutta sellaisenaan keittäviä ratkaisuja kilpailussa ei ehkä löytynytkään, viidellä varsin erilaisella ehdotuksella oli kullakin omat ansionsa ja niiden toteuttaminen muodossa tai toisessa olisi hauska nähdä.

Valovoima LED The Light lead the Way on käytännönläheinen ja samalla näyttävä ratkaisu pimeällä pyöräilyn ongelmiin. Opastus valoin ja värikoodein on kielestä riippumaton ja selkeä keino helpottaa pyöräilyä pääkaupunkiseudulla. Valon avulla voidaan parantaa kunkin kaupungin viihtyisyyttää ja elämyksellisyyttä.

Laura Laamasen, Tiina Nissisen, Antonia Sonntagin, Netta Poikolaisen ja Heini Tovolan Huudit – kotiseuturakkautta ja pääkaupunkiseudun tuntemusta lisäävä sovellus on hauska keino opastaa alueelle muuttavaa uuteen ympäristöön ja asuinympäristöönsä jämähtänyttä katselemaan sitä uusin silmin.

Kirsi Koihian, Aino Heinäsuon ja Sofia Vaittisen Soppi suo ilmaisen, rauhallisen ja turvallisen latautumispaikan kaupunkihälyssä niin väsyneelle matkalaiselle kuin hänen älylaitteilleenkin.

Oona Auramon, Tia Aitolan, Heli Koskisen, Edit Keikkisen, Vilma Kukkosen ja An Duongin Kajo tarjoaa kirkasvalohoitoa ja taideterapiaa pimeän masentamille kaupunkilaisille.

Ville Lahtomaan, Tiia Westwerisen, Lasse Ahlbergin ja Aarne Sillanpään YouRe City –project pyrkisi puolestaan olemaan pääkaupunkiseudunlaajuinen virtuaalinen kaupunkiliittymä, joka mallintaisi jatkuvasti muuttuvan avoimen datan pohjalta parasta mahdollista mallia kaupunkisuunnittelulle.

Tulevaisuus muotoilussa

Voittaneen joukkueen nuoret suunnittelijat kertovat, että kilpailu oli mielenkiintoinen nimenomaan poikkitieteellisen luonteensa ansiosta. –Tehtävänannon laajuus oli sekä haaste että mahdollisuus. Oli myös mahtavaa nähdä, kuinka paljon saadaan aikaan yhdessä vuorokaudessa. Meillä monialainen suunnitteluryhmä rikastutti suunnittelua.

Heidi, Stiina, Eetu ja Miikka halusivat ottaa teemaksi kaikkia koskettavan turvallisuusnäkökulman ja päätyivät ratkaisuun, joka olisi toteuttamiskelpoinen nykyteknologialla sekä helposti skaalattavissa koko pääkaupunkiseudulle ja miksi ei myös muuallekin Suomeen tai maailmalle.

Käytännönläheisen lähestymistavan valinta selvästi kannatti ja sai tuomaristolta paljon positiivista palautetta. Ryhmä toivookin, että kaupungit tarttuisivat ideaan ja projekti saisi tuulta alleen.

Kaikki tiimin jäsenet uskovat jatkossa työllistyvänsä muotoilun alalle. Yrittäjähenkinen Miikka haluaisi valmistumisen jälkeen yhdistää nykyisen tatuoijan työnsä ja teollisen muotoilijan uran. Eetu tähtää tulevaisuutta kehittäviin projekteihin. Stiina toivoo pääsevänsä tekemään muotoilua julkitila- ja suunnitteluprojekteissa kansainvälisessä ympäristössä. Heidi tahtoisi yhdistää aiemman teollisen muotoilijan tutkintonsa ja sisustusarkkitehdin työn monialaisissa suunnitteluprojekteissa.